Turvasolupilotti valmistaa toiminnalliseen muutokseen – kohti eettisempää rajoittamista

 

Turvasolupilotin taustaa

Hämeenlinnaan valmistuu Assi sairaala vuonna 2026. Osaksi uuden sairaalan psykiatrian osastoja rakennetaan turvasolu, jonka käyttöönotto tarkoittaa osastoilla toiminnallista muutosta. Muutosprosessi aloitettiin 2018 keräämällä tutkimustietoa aiheesta ja tutustumalla kirjallisuuteen.  Suunnitteluryhmä koostui henkilöstön edustajista sairaanhoitajasta ylilääkäriin. Lisäksi suunnitteluryhmässä oli mukana kokemusasiantuntijoita. Turvasolun teoreettisena ja käsitteellisenä perustana toimi Tilburgin sairaalan (Hollanti) High and Intensive Care-malli HIC. Tämä blogikirjoitus käsittelee Omahämeen psykiatrian turvasolun suunnittelua ja siihen liittynyttä pilottia.


Turvasolupilotti käynnistettiin vuoden 2022 syksyllä. Pilottiin sopivat tilat löytyivät vastaanotto-osaston kohorttitiloista.  Alkuvuodesta 2023 toteutettiin koko psykiatrian henkilökunnalle kaksi erillistä iltapäivä infoa. Näiden lisäksi turvasolusta keskusteltiin lähijohtajien johdolla henkilöstön kanssa.  Pilotin edistyessä turvasolun asioista tiedotettiin Teams- kanavilla ja hankkeen vetäjän videotervehdyksillä ja tiedotteilla. Turvasoluun sai hakea töihin oman kiinnostuksen perusteella. Pilotin ajan henkilöstöllä oli oma yksikkö, joka toteutettiin autonomisena työvuorosuunnitteluna. Turvasolupilottiin valittiin 12 hoitajaa.

Kuinka pilotoimme

Omahämeen jokaisella psykiatrian osastolla tavoite on ennaltaehkäistä haastavaa käyttäytymistä, Turvasolu tarkoittaa myös rakenteellisia ratkaisuja, jotka ovat, kuten nimikin kertoo, turvallisemmat kaikille.

Turvasolu osastojen yhteydessä tarkoittaa meillä ympäristöä, joka on rauhallinen, selkeä, hallittava ja henkilökuntaa on potilaan saatavilla suhteellisesti enemmän. Eristysmahdollisuudet ovat olemassa, mutta turvasolu ei ole olemassa eristystä varten.  Turvasolutiloissa Assissa on oma oleskelutila, ruokailutila ja televisio. Turvasolussa on kulku myös pienelle ulkoterassille.



Hyvä hoito akuuttipsykiatriassa vaatii joskus rajoittamista ja kaikkien hyvinvointia lisää sen toteuttaminen eettisesti. Psykiatrisella osastolla, potilaan voinnin niin vaatiessa, rajoittaminen on välttämätön osa hoitoa. Yksi eettisen rajoittamisen kulmakivistä on rajoittamisen kesto, joka on tarkoituksenmukainen ja mahdollisimman lyhyt. Rajoittamista hoidon aikana tarvitaan, mikäli riski vahingoittavaan käyttäytymiseen on korkea tai riski on jo toteutunut. Rajoitteet on porrastettu. Turvasolu mahdollistaa aiempaa paremmin rajoitteen purun tilanteen mukaan ja toisaalta sen aloittamisen uudelleen, mikäli potilaan vointi sitä vaatii. Myös pelokas ja voimakkaan ahdistunut potilas hyötyy turvasolusta sen hallittavuuden vuoksi. Henkilökunta on suunnitellusti lähellä potilasta ja ärsykkeiden määrä vähäisempi.

Aiemmin eristystilat ovat sijainneet osastojen tiloissa. Eristys on, sen ollessa mahdollista, purettu ottamalla potilas asteittaan osaston puolelle. Tällöin eristyshuoneen ovi on ollut auki ja potilas saanut vielä oman tarpeen mukaan olla eristyshuoneessa rauhallisemmassa tilassa.

Turvasolussa portaittainen purku tai rajoitteen asetus sisältyy turvasolun toiminnalliseen rakenteeseen. Aiemmat karut eristystilat loivat mielikuvan putkasta ja siitä, että on tullut tehtyä jotain väärin. Turvasolu ajattelu lähtee potilaan tarpeista ja siitä, että asianmukaiset ja kodinomaiset neutraalit tilat lisäävät turvallisuuden tunnetta sekä vähentävät häpeää. 

Pilotista saadut kokemukset

Syksyllä 2023 turvasolupilottimme kesti 9 viikkoa. Pilotti turvasolu sijaitsi osaston yhteydessä entisissä koronakohortti -tiloissa omalla sisäänkäynnillä. Turvasolun resurssointi ratkaistiin tekemällä siitä oma yksikkö.  Turvasolun ollessa tyhjä tai vähällä käytöllä, henkilökunta jalkautui muille osastoille sovitun toiminatamallin mukaisesti. Pilotin 9 viikon aika ei valitettavasti mahdollistanut luotettavasti määrällistä vertaamista aiempiin lukuihin eristysten lukumäärän tai keston suhteen.  Tehty seuranta, yhtenäinen kokemus ja niin sanottu ammattilaisen näppituntuma kuitenkin totesi, että rajoitteiden kestossa tapahtui selkeää ajallista vähenemistä. Haastavan käyttäytymisen jälkeen hyödynnettiin purkulomaketta sekä toteutettiin palautekyselyjä potilaille ja henkilökunnalle.

Pilotin aikana näkyväksi tuli turvasolun positiivinen vaikutus osastoihin. Turvasolun käyttö toimi osastojen tunnelmaa rauhoittavasti. Eettisempää rajoittamista on se, etteivät eristystilat sijaitse osastojen keskeisimmällä paikalla. Näin turvasolu lisää yksityisyyden suojaa ja vähentää hoidossa olevien altistumista haastavalle käytökselle ja uhkatilanteille. Vaikka turvasolupilottimme käynnistyi omana yksikkönään, muutos koski kaikkia yksiköitä. Henkilökunnan työpisteet muuttuivat ja esimerkiksi osastojen eristykset otettiin pois käytöstä uuden toimintamallin harjoittelua varten.


Yhdessä tehtiin ja todettiin, että potilaan psyykkisen voinnin arvioiminen ja hyvä hoito, ei ala turvasolusta tai lopu siihen. Jotta turvasolun siirtyminen ja sieltä poistuminen tapahtuvat oikea-aikaisesti vaatii se osaamista kaikilta. Tiedonsiirron tärkeys korostui.

Kokeiluun sisältyy aina epäonnistumisen mahdollisuus. Turvasolupilotti pyrittiin käynnistämään ilman onnistumisen paineita tai määreitä. Turvallisuus ja tavoitteet suunniteltiin hyvin. Samalla jätettiin tilaa toteutuksen muodostumiselle pilotin aikana. Henkilökunta pääsi tekemään ja henkilökunnan ammattitaidolle osoitettiin luottamusta. Osastojen yhteistyö lisääntyi ja kommunikaation, sekä kirjaamisen merkitys korostui työtapojen muuttuessa.  Voisikin sanoa, että pilotin loppuessa yllätyttiin iloisesti, koska turvasolusta ei haluttua luopua. Assi -sairaalan käyttöönotto tapahtuu näillä näkymin keväällä 2026. Turvasoluyksikkö kuitenkin aloittaa meillä Ahveniston sairaalassa jo syksyllä 2025 vanhoissa tiloissa.

Näin meillä Hämeessä. Saa soittaa ja kirjoittaa.

Tuija Kotiniemi, sh (YAMK)

tuija.kotiniemi@omahame.fi

Apulaisosastonhoitaja

Kanta-Hämeen keskussairaala

Mielenterveys- ja päihdetyön palvelualue




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit